Forlæng bilens partikelfilters levetid

Er filtret stoppet?

Bilens partikelfilter sørger for, at partikler i udstødningsgassen bliver fanget og ikke kommer ud i luften og naturen. Men det er vigtigt, at de partikler, som partikelfiltret opfanger, bliver brændt af, for at filtret ikke stopper til. Afbrændingen styres automatisk af bilens styresystem, men efterhånden som filtret bliver ældre, ophobes ikke- brandbare materialer sig i filtret.  Derfor har et partikelfilter en begrænset levetid, der kan forlænges ved at benytte partikelfilterrens. 

Er det kun dieselbiler, der har et partikelfilter? 
Det er både dieselbiler og nyere benzinbiler, der har partikelfilter. Tidligere var det kun dieselbiler, men det er altså ikke længere tilfældet.  
Da benzinbiler også udleder partikler i udstødningen, har de nu også partikelfilter til stor gavn for miljøet. 

Hvorfor stopper partikelfiltret til? 
Et partikelfilter stopper til, hvis du kører mange korte ture eller bykørsel på en kold motor. Det gør, at der ikke kommer nok varme til at starte den forbrænding af partikler, der normalt sker ved længere ture. Så selvom et partikelfilter er designet til at holde sig selv rent kan et køremønster, der ikke er optimalt, forårsage at filteret tilstoppes af sod og skal renses.

Hvad kan jeg gøre for at undgå tilsodning? 
Du kan forebygge at bilens partikelfilter soder til ved at benytte et additiv (Link).  Har du en dieselbil, kan du f.eks. benytte LIQUI MOLY-additivet Dieselpartikelfilter protector, der er et tilsætningsstof, du hælder i brændstoftanken. Dieselpartikelfilter protector sørger for at reducere ophobningen af partikler og forlænger derved partikelfiltrets levetid.  Additivet skal bruges forbyggende og anbefales kun til de diesel biler, der ikke har et optimalt køremønster.

Hvad gør jeg, hvis filtret er helt stoppet? 
Du kan altid kontakte dit lokale LongLife Center, hvis du har mistanke om at bilens partikelfilter er tilstoppet eller har brug for en rensning. Værkstederne har mulighed for at skylle og rense filtret med special udviklede væsker fra LIQUI MOLY.